Een ivoren beeldje, een zelf gevonden scherf van een oude vaas, een partij nagemaakte merk-shirts… Als je op de luchthaven wordt gesnapt met een van deze voorwerpen, kun je behoorlijk in de problemen komen. Wat mag je wel en niet meenemen uit het buitenland?

Afgelopen voorjaar vond een Nederlandse toerist op het strand in Turkije een bijzondere steen. Hij wilde hem meenemen als souvenir en werd vervolgens opgepakt door de Turkse politie, op verdenking van smokkel van een archeologische kunstschat. Hij werd tot diep in de nacht verhoord en mocht vervolgens vier weken het land niet verlaten, in afwachting van een onderzoek naar de waarde van de steen. Uiteindelijk kreeg hij een voorwaardelijke celstraf van een jaar en een boete van bijna 400 euro.

Dit voorbeeld illustreert dat je heel voorzichtig moet zijn met wat je uit het buitenland meeneemt. Wat zijn de regels?

Kunst en antiek

Kunst en antiek mag je niet zomaar meenemen, om leegroof van kunst, antiek en archeologische vondsten te voorkomen. 123 landen hebben het UNESCO-verdrag uit 1970 ondertekend, dat de illegale handel moet tegengaan in voorwerpen die belangrijk zijn als cultureel erfgoed. Deze goederen mag je dus niet zomaar meenemen. Anders worden ze in beslag genomen.

Loop je tegen de lamp, dan moet je kunnen aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om te achterhalen of het voorwerp beschermd cultuurgoed is. Is de douane overtuigd dat je te goeder trouw bent, dan ben je je aankoop weliswaar kwijt, maar maak je wel aanspraak op een redelijke vergoeding.

Een vuistregel is dat je een voorwerp dat ouder is dan vijftig jaar niet zomaar mag meenemen. Ga ook na of de verkoper als betrouwbaar bekend staat. Heb je twijfels, ga dan te rade bij de Nederlandse ambassade in je vakantieland of bij de douane.

Wees alert als je voor extreem lage prijzen kunstvoorwerpen kunt kopen. Het gaat veelal om illegale handel of namaak. Is het echt, dan heb je vaak een uitvoervergunning nodig van het land van herkomst. Let wel op: niet elk stempeltje of 'officieel' papier is rechtsgeldig. Over antiek uit een niet-EU-land moet je overigens 6 procent belasting betalen.

Wil je een kostbaar kunstwerk, zoals een schilderij, uit een ander EU-land meenemen, dan heb je hier soms een uitvoervergunning voor nodig. Hiervoor gelden drempels, qua ouderdom en prijs. Meer informatie hierover vind je in deze brochure.

Beschermde dieren of planten

Een koraal, een bijzondere schelp, een 'rainstick' gemaakt van een uitgedroogde cactus, een horlogebandje van krokodillenleer... In veel exotische landen worden natuursouvenirs aangeboden. Omdat het voortbestaan van sommige dieren en planten in gevaar komt door deze lucratieve en omvangrijke business, is de handel in meer dan 800 bedreigde dieren- en plantensoorten verboden. Voor ruim 20.000 andere soorten gelden strikte regels.

Als de aankoop wel is toegestaan, heb je een uitvoervergunning nodig van het land van herkomst en soms ook een invoervergunning in Nederland. Heb je die niet, dan wordt je souvenir in beslag genomen en krijg je een boete.

Vlees en kaas

Vlees, kaas en melk kunnen virussen en bacteriën bevatten die gevaarlijk zijn voor dieren en mensen. De Nederlandse douane is hier dan ook alert op. Je mag geen vlees(producten), melk en zuivelproducten van buiten de EU ons land invoeren, ook niet voor persoonlijke consumptie.

Alleen voor poedermelk voor zuigelingen, vis en honing geldt een uitzondering. Ook producten waarin dierlijke ingrediënten niet meer herkenbaar zijn, zoals snoep, mag je in je bagage meenemen. In Europese niet-EU-landen, zoals Noorwegen en Zwitserland, gelden weer andere regels. Op deze lijst kun je de exacte regels vinden.

Groente en fruit

Ook met de invoer van vruchten en groenten staat de douane op scherp. Je kunt hiermee namelijk ongemerkt insecten of ziekten naar Nederland brengen. Reizigers mogen maximaal vijf kilo groenten en fruit uit het buitenland in hun bagage meenemen, voor persoonlijk gebruik. Deze producten moeten wel vrij zijn van ziekten.

Voor invoer van grotere hoeveelheden moet je een zogeheten fytosanitair certificaat kunnen overleggen, een document waaruit blijkt dat de producten gezond zijn. Dit document wordt in het land van herkomst uitgegeven.

Planten, bloemen en bollen

Planten, stekjes, bollen, bloemen, zaden en hout kunnen ziekten en plagen met zich meedragen, die onze natuur of de landbouw kunnen bedreigen. Daarnaast kunnen sommige planten inheemse planten verdringen en daarmee ook een bedreiging vormen voor de natuur.

Vakantiegangers mogen kleine hoeveelheden snijbloemen (maximaal vijf bossen) en bloembollen (maximaal vijf kilo) uit het buitenland in hun bagage meenemen. Op de website van de Voedsel- en Warenautoriteit vind je hier meer informatie over.

Nagemaakte merkartikelen

In veel landen kun je voor een prikje nagemaakte merkkleding, parfums of horloges kopen. Invoer naar Nederland is verboden, tenzij het gaat om een zeer kleine hoeveelheid voor eigen gebruik. Zo mag je maximaal drie namaakhorloges meenemen, maximaal drie films en maximaal 250 milliliter parfum. Je moet deze producten wel zelf meenemen en niet laten versturen door een pakketbedrijf.

Heb je meer mee dan is toegestaan, dan worden de aankopen in beslag genomen en krijg je een boete.

Wapens

Dat het verboden is om vuurwapens of andere wapens en munitie in te voeren, zal iedereen begrijpen. Ook speelgoedwapens en nepwapens die net echt lijken zijn verboden. Stop je deze toch in je koffer, dan worden de spullen in beslag genomen en kan je worden vervolgd.

Contant geld

Kom je uit een niet EU-land of ga je daar naartoe, dan moet je aangifte bij de douane doen als je meer dan 10.000 euro aan bankbiljetten of andere waardepapieren op zak hebt.

Goederen

Als je van buiten de Europese Unie komt, dan mag je tot een waarde van 430 euro belastingvrij invoeren. Heb je spullen bij je om te verhandelen, dan moet je je altijd melden bij de douane.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl